onsdag 8 februari 2012

Och årets Nobelpris i litteratur tilldelas.....

Här kommer nu det du kära läsare väntat länge på; min åsikt i frågan ”Astrid Lindgren och Nobelpriset i litteratur.”
Svar: Nej, helst inte tack!
Motivering: Har du läst någon av hennes böcker?!


Om jag själv finge bestämma så borde allt Astrid Lindgren producerat låsas in i ett valv som förseglas för evig tid. Vore det inte enklare att bara bränna allt? Jo, men där man bränner böcker brinner snart också människor och den utvecklingen är jag inte direkt för. Däremot är jag för att folk beter sig så anständigt och rättrådigt de kan och där är Astrid Lindgren verkligen inte till någon hjälp.


Idag lever människor i någon slags tro att Astrid Lindgren var en mysig tant som hittade på skojiga och lustiga figurer. Denna allmänna inställning grundar sig förmodligen på att folk idag är alldeles för lata för att läsa för sina barn. Istället köper man SF:s samlade Astridbox och slår med gott samvete igång detta till sina barn utan att egentligen notera vad som händer i dessa filmer. Kanske är man för upptagen av sin egen box som rymmer 3 liter istället för 15 skivor anarki.
Here we go.

Pippi Långstrump är en bra förebild för tjejer!

Ja, om du vill att din dotter ska bli asocial, sakna impulskontroll, ljuga, trotsa och vägra rätta sig efter lag och ordning. Låt mig också påpeka att hon i ett kapitel går till apoteket och blandar en massa medicin för utvärtes bruk som hon sedan dricker upp. Hon äter också flugsvamp. Verkligen jättefint att lära barn. Jajamen. Vidare är hon elak och retsam samt håller sig med ett illegalt importerat husdjur.



Karlsson på taket är en söt liten gubbe med propeller på ryggen.

Eller en läskig och otäck Micael Jacksonfilur med snickarbyxor som umgås med barn och beter sig allmänt illa. En bra kompis river inte sönder andras leksaker och stjäl inte heller och låter kompisen ta smällen. Jag talar förstås om mammas köttbullar som bara ”försvinner”.


Barnen i Bullerbyn är så harmoniskt!

Hmm….men man kan ju fråga vad som rörde sig under ytan i alla dessa perfekta små gårdar. När inget värre händer i en by förutom att man glömmer att köpa socker hos handlaren får man faktiskt en krypande känsla av att något är fel.

Dessutom tror jag att den ytligt gemytliga stämningen ger dagens moderna yrkesarbetande kvinnor ångest även om de inte själva vet det.



Ronja Rövardotter, vilken härlig och spännande saga!

Det handlar om ett barn som växer upp i ett kollektiv av kriminella, ledda av en psykiskt skör man som inte klarar av vare sig döden eller dotterns frigörelse. ”Jag har inget barn!” Nej, inte så länge till eftersom jag antar att socialen faktiskt till slut gjorde sitt och omhändertog det stackars barnet.


Emil i Lönneberga, det var allt en riktig rackarunge!

Absolut! Säkert blev hans ADHD mycket bättre av att stängas in i vedboden och det ständiga hotet om våld. Vedboden var i och för sig kanske inte så dumt, Bergman gjorde ju rätt bra filmer och spenderade mycket av sin barndom inlåst i en garderob. Han var ju också en trevlig och gemytlig man. Not.


Mio min Mio

Har man en hemsk uppväxt så är det verkligen en bra lösning att ta livet av sig. Man hamnar ju bara i Landet i Fjärran och träffar sin fader Konungen, får en kompis och en fin häst så man har ju allt att vinna! Att kompisen har ett namn som låter som en Pokemon får man stå ut med, liksom det faktum att din fader Konungen har tänkt sig att du ska ge dig ut och slåss mot ondskan. Ensam.



Bröderna Lejonhjärta

Se ovan men med tillägget att det är en bra ide om man är svårt sjuk. Och att man hamnar i Nangijala istället, eller i Nangilima som verkar vara Nangijala 2.0. Fast hästen får man ju och dessutom en pottfrisyr som skulle gjort Gustav Vasa GRÖN av avund!



Sunnanäng

Återigen se ovan men man hamnar hos en snäll mamma som steker plättar. Det är evig sommar också. Så dra på dig träskorna, knalla ut i snöstormen och kliv in. Glöm inte att stänga dörren efter dig. Kom till mamma.


 A
llrakäraste syster

Får du ett syskon är det enda vettiga att fly in i dina egna fantasier tills du är på gränsen till en psykos. Gör inga som helst försök att anpassa dig till den nya livssituationen eller att bete dig som folk förrän du mutas med en dyr present, till exempel en hundvalp.

Behöver jag säga mer? Kort sagt, Astrid Lindgren var verkligen inte barnens vän och borde hållas så långt bort som möjligt från desamma.

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jättetrevlig historia om man tycker att det är underhållande med vuxna människor som lämnar över ansvaret för öns yngsta invånare, Skrållan, till barn som verkar ha en ansvarskänsla värdig en morot. Eller att man bara går ut och LÄMNAR barnet ensamt så att det kan måla om hela köket, gå vilse och fastna med foten i en rot. Låt mig också påminna om att det utspelar sig på en ö, omgivet av vatten. De flesta tvååringar simmar väldigt dåligt.

      Radera
  2. Lotta på Bråkmakargatan då? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju jättebra att läsa för barnen om ett annat barn som tjurar och gör tvärtemot vad man har sagt. Eller cyklar utan cykelhjälm. Väldigt bra.
      Man kan ju också fråga sig hur Lotta egentligen hade det. Varför arbetar inte mamman så att Lotta kan vara på förskolan? För att hon är psykiskt sjuk förstås! Eller alkoholiserad. Så istället får Lotta ty sig till en tyggris, en GRIS kallad BAMSEN som är ett typiskt nallenamn. Svårt skadad av den bristfälliga stimulansen skulle jag tro. Ja, jag måste då rentutav köpa denna fantastiska bok till mitt eget barn det första jag gör imorgon!

      Radera